Ensio Vaara, ajantonta suomirokkia

Ensio Vaara, ajantonta suomirokkia

 

Viesti kilahtaa luuriin ja siellä lepää jälleen uusi biisi, joka syntyi arvaten viimeisen tunnin aikana. ”Oisko tästä seuraavaksi hitiksi”, se kysyy vaikka viestissä ei niin luekaan, vain puoliksi tuotettu mp3-tiedosto liitteenä. Näitä on tullut talven aikana jo monta kymmentä.

Kirkkorannan asuntoalueen pihavarastosta kuuluu rumpukomppi. Tarkemmin kuunnellen mukana rytmittää basso. Kun oven avaa 9 neliön kämpässä seisoo mies kitara kädessä ja mikrofoni edessä. Taiteilija ei juurikaan häiriinny vierailijasta, vaan alkaa soittamaan juuri syntyvää kitarasovitusta hetken inspiraation vetämänä.

Muutama tahti kertoo, että ihan ensimmäistä kertaa ei soinnut asetu kompin päälle. Artisti avaa äänen ja uskottavaa melodiaa syntyy heti. Sanoitukset maalailee vielä suuntaa antavasti, mutta niissäkin on ideaa. 90-luku kuuluu läpi ja sehän alkaa jo kovasti olemaan seuraava trendi.

Kimmo Salonen, alias Ensio Vaara on juurikin tuolla 90-luvulla kierrellyt Suomen festivaalilavoilla, sekä ulkomaillakin silloisen Plum yhtyeensä kanssa, saaden huomiota myös esiintymisestä suositussa Jyrki tv-ohjelmassa. Tuo aika lienee jättänyt vahvan vuosirenkaan – tyylijäljen.

80-luvulla Ristikarin ala-asteella ensimmäiset soinnut löytänyt muusikonalku oli vakio kasvo, kun koulun juhlissa musiikkiluokan bändi esitteli osaamistaan.

Kimmolta taipuu näyttävästi kitara ja basso, sekä tarvittaessa rummut, joita paukutellen voidellaan demot bändille ja tuottajalle. Aihioita onkin syntynyt satoja vuosien varrella niin englanniksi, kuin nyt viime aikoina suomeksikin.

Lähivuosina Kimmo on ollut tuttu näky paikallisissa tapahtumissa mm. Cheeky Bastards yhtyeensä kanssa. Useita singlejä julkaissut bändi on tyyliltään autotallirokkia tai tietenkin tässä tapauksessa varastorokkia, tuossa samaisessa huoneessa nekin kappaleet ovat saaneet alkunsa.

Nyt syntyvä biisi on kuitenkin tulevaa Ensio Vaaraa, joka on Salosen henkilökohtainen artistiprojekti. Suomenkielinen musiikki myy hyvin ja sehän sopii lavalla kuin kotonaan viihtyvälle laulajakitaristille. Kun sanottavaa on ja kappaleita kuoriutuu tällä tahdilla, on onnistumiselle annettu jo hyvät eväät.

Ensio Vaara

Biisi päätyy seuraavaksi projektissa mukana oleville, tuotantoa ja julkaisua hoitaville korville arvioitavaksi. Ensio Vaaralla luottotiimiin kuuluu mm. tuottaja ja rumpali Jonne Mäkipelto, miksaaja ja äänittäjä Egon Veevo sekä julkaisija, manageri ja kuvaaja Mika Tervaskangas.

Tuotantopöydällä kappaleen rakennetta haastetaan, sanoituksia viilataan, koukkuja luodaan ja esityksen kaari saa lopullisen muodon. Tämä tärkeä vaihe kuorii esiin kuuntelijalle kiinnostavan kokonaisuuden, karsien ylimääräisen ja korostaen oleellista.

19.5. julkaistava Ensio Vaaran debyyttisingle ”Aurinko nousee uudestaan” on tuttua ja ajatonta suomirokkia. Teksti asettuu korvakäytävään arkisen helposti, tarinoiden elämästä.

Seuraava single odottelee jo arvaten julkaisuvuoroaan, sitten seuraava. Niillä tavoitellaan soittolistoja sekä radioita. Kaikki tähtää albumiin, jolla vakuutetaan tämän vuosikymmenen keikkajärjestäjät. Näin nämä etenee, kun uutta materiaalia tipahtelee viesteihin tällä tahdilla.

Teksti ja kuvat Mika Tervaskangas

Aurinko nousee uudestaan - single info